Dlatego zmodyfikowałam przpis na omlet biszkoptowy i wyszło coś o smaku piernika.
Wygląd nie zachwyca, ale to mój debiut, następne będą już tylko lepsze.
Przepis na 1 porcję:
2 zółtka i białka
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
łyżeczka miodu
1 czubata łyżeczka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka rodzynek
łyżeczka orzechów włoskich
odrobina masła na smażenie
W jednej misce ubij białka z solą na sztywną pianę.
W innej misce wymieszaj żółtka z miodem, mlekiem, proszkiem do pieczenia, przesianą mąką, rodzynkami, orzechami, kakao i przyprawą do piernika.
Pianę z białek ostrożnie przekładaj do żółtek i mieszaj tak by piana nie opadła.
Smaż na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, z obydwu stron.
Bon appetit!
A tu już resztki :)
Absolutnie boski! Takie obiady na słodko to ja lubię... :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie. Narobiłaś mi ochoty <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń